Bakterie jako organizmy cz. 6
Nie zawsze powstałe z podziału komórki bakteryjne trzymają się oddzielnie; często przyczepia się jedna do drugiej, tworząc pary, jak np. niektóre z ziarniaków, nazywamy je wtedy dwójniakami lub diplokokkami; często znów powstają całe łańcuchy jak np. u laseczek karbunkułu; gdy w łańcuchy takie łączą się ziarniaki, mówimy wtedy o paciorkowcach, czyli stroptokokach; jeśli ziarniaki łączą się w grupy nieregularne, nazywamy jo wtedy gronkowcami. Często bakterie tworzą dość trwało śluzowe połączenia o postaci kożuszka, masy takie zowiemy zooglcą (zooglea).
Drugim typem mnożenia się bakterii jest tworzenie t. z. zarodników; biorąc rzecz ściśle nie jest to właściwe rozmnażanie, lecz jedynie tworzenie specjalnych postaci rozwojowych, mogących podtrzymać istnienie gatunku przez czas trwania niepomyślnych dla bakterii warunków zewnętrznych. Odbywa się to w sposób następujący: pewna część zarodzi wewnątrz komórki wyodrębnia się od reszty i tworzy rodzaj ziarnka o postaci kulistej lub wydłużonej; ziarnko to silnie załamuje światło i jest powleczone specjalną błoną, bardziej odporną na szkodliwe zewnętrzne czynniki, niż zwykła błonka bakteryjnej komórki, a od pozostałej plazmy oddzielone jest cienką warstewką wodnistego płynu, dlatego też łatwo go odróżnić pod mikroskopem.
To Cię zainteresuje:
instalacja monitoringu rybnik
instalacja elektryczna tanio warszawa
Telewizory plazmowe wypożyczalnia
kurs na koparke kraków
olejek cbd
montaż kamer lublin
montaż klatek bezpieczeństwa
montaż klimatyzacji kraków
montaż klimatyzacji warszawa
montaż okien na ciepłym parapecie