Szczepienie bakterii korzonkowych cz. 1
Choć bakterie „korzonkowe“ bardzo są rozpowszechnione, na ziemiach jednak, na których rośliny motylkowe nie były uprawiane, na nowinach może ich brakować; czasem znów, zawarte w danej roli bakterie korzonkowe, odznaczać się mogą słabą dzielnością, lub mogą nie być dopasowane do danej rośliny; zasiana na tym polu roślina motylkowa nie zawiązuje wtedy kłębków na korzeniach, a co za tym idzie, pozbawioną jest swych specyficznych własności użyźniających. W takich razach uciec się należy do sztucznego rozmnożenia w ziemi odpowiedniej odmiany bakterii korzonkowych drogą szczepienia.
Najprostszym sposobem uskutecznienia tego szczepienia będzie rozsianie na danej roli ziemi, wziętej z poła, na którym od dłuższego czasu uprawianą była z powodzeniem roślina motylkowa, do wysiewu której mamy przystąpić. Ziemię według Salfelda, autora takiego szczepienia, brać należy z warstwy, znajdującej się na głębokości 2 – 8 cm., w ilości 1,000 kg. na hektar, tj. około 7,5 centn. na 1 morg.
To Cię zainteresuje:
partner na wesele kraków
partner na wesele małopolska
Pasmanteria dekoracyjna
pasty dla palaczy
pasza dla konia
pasza dla królików
pasza dla kur
pasza dla szynszyli
pasza dla świń
pasze dla drobiu