Fermenty i mikroby cz. 1
Sacharomycetes (drożdżaki) są to grzybki, których plecha składa się z komórek okrągłych, wyrastających jedne z drugich przez pączkowanie.
Prawie wszystkie są fermentami alkoholowymi czyli drożdżami.
Te z nich, które żyją jako pasożyty na owocach, żywią się cukrem, który w obecności tlenu powietrza rozkładają na kwas węglowy i wodę. Ta faza ich istnienia nazywa się powietrzną (aerobia).
Gdy zanurzone są do cieczy cukrowej (moszcz piwny, sok winogron itd.) odżywianie ich zmienia się wskutek bardzo małej ilości wolnego tlenu w cieczy. Pozbawione powietrza (anaerobia) drożdże sprawiają niezupełne utlenienie swego pożywienia cukrowego, rozkładając je na alkohol i kwas węglowy.
tajlandia last minute berlin
Cieplik wywiązany przy tym wynosi około 1/10 tego, który by powstał przy zupełnym spaleniu cukru (na kwas węglowy i wodę).
Ilość więc drożdży, która by spaliła na powietrzu 1 gram cukru, powinna rozłożyć w cieczy przy braku tlenu 10 gramów, ażeby wywiązać tę samą ilość ciepła czyli energii na pracę życiową swoich komórek.
Bakterie mnożę się w ośrodkach organicznych martwych, powodując ich gnicie; mogę, jak i drożdże, być przyczyną fermentacji (octowej, mlecznej, nitryfikacji w gruncie). Bakterie chorobotwórcze żyją jako pasożyty w organizmie zwierząt, wywołując i szerząc choroby.
tajlandia last minute berlin
To Cię zainteresuje:
– sprzęt dla konia
– podnośnik koszowy Siemianowice Śląskie